В Бургас ще се изгражда споделен студентски кампус на местните университети

 

В него ще има зони за обучения и студентски обмен, за настаняване на чуждестранни и български студенти, и преподаватели, корпуси с учебни лаборатории, споделени пространства за работа по различни проекти и дисциплини, включени в четирите ВУЗ-а

В Бургас ще се изгражда споделен студентски кампус на висшите учебни заведения в града. Това съобщи кметът на морския град Димитър Николов във Фейсбук след среща с ректорите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаски свободен университет, Национална художествена академия и директора на Филиал Бургас при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Христо Бозов, проф. Милен Балтов, проф. Георги Янков и проф. Теодор Седларски. 

Ето съобщението на Димитър Николов: 

Винаги много се е говорило за бургаски отбор, но днес изпитах истинска гордост от бургаския отбор на ректорите! 
Четирима професори, които повече от час обсъждаха как да работят съвместно, за да направят Бургас още по- желан град за студенти, какви програми да стартират, как да продължат да вдигат академизма, как да разкриват нови специалности и привличат млади хора. 

И новината от днес е, че с ректорите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаски свободен университет, Национална художествена академия и директора на Филиал Бургас при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Христо Бозов, проф. Милен Балтов, проф. Георги Янков и проф. Теодор Седларски започваме конкретни стъпки за изграждането на споделен Студентски кампус на висшите учебни заведения в Бургас! 

Решихме, че в него ще има зони за обучения и студентски обмен, за настаняване на чуждестранни и български студенти, и преподаватели, корпуси с учебни лаборатории за провеждане на научни изследвания, споделени пространства за работа по различни проекти и дисциплини, включени в четирите висши учебни заведения. 

Обединихме се около идеята да стартираме и с обща дигитална платформа, която ще представя всички възможности за висше образование в Бургас. 

Платформата ще предоставя и всички функционалности на бъдещия Студентски кампус – организиране на хакатони между ученици и студенти, на стартов фонд за финансиране на студентски идеи и научни разработки, провеждане на различни студентски спортни инициативи и състезания, и други. 

Следващи стъпки ще бъдат подписване на общ меморандум за партньорство и взаимодействие между университетите в града и Община Бургас, както и учредяване на Регионален студентски съвет, с който да обменяме идеи за студентски инциативи, програми и функционалността на споделения студентски кампус.



Източик: epicenter.bg



Коментари