Стартираха поредицата образователни инициативи на СУ в бургаската професионална гимназия по компютърно програмиране

 

В края на 2023 г. бургаската професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Една от целите със стратегическо значение е утвърждаването на инициативи с партниращи институции и бизнес лидери в посока осигуряване на висококачествено образование в съответствие с международни стандартни, както от теоретична, така и от практическа гледна точка.

            


Сред първите партньорски инициативи в тази посока е обезпечаване на практическото обучение на учениците, специализиращи в програмиране на изкуствен интелект. Технологичният лидер Schwarz IT България, който е и основен партньор на Стопанския факултет в развитие на направлението „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, осигурява лектори, ментори и практически казуси, чрез които средношколците ще имат възможност да опознаят редица практически аспекти на изучаваната от тях специалност.

            През месец февруари гимназията бе посетена от екип към направление Data&AI на Schwarz IT България, чиито членове през следващите месеци ще бъдат ментори на две групи от ученици. Казусите, по които вече се работи, са в областта на пазара на възобновяема енергия и изграждане на персонализиран чатбот в подкрепа на някои аспекти от дейността на гимназията. Учениците вече работят по поставените им задачи, като е предвидена ежеседмична сесия от срещи с менторите. Последната седмица от практическото обучение ще се проведе в академична обстановка, осигурена от Филиала на СУ в град Бургас. Учениците ще работят с менторите си от Schwarz IT България по финализиране на програмните си решения и презентирането им пред техни съученици, учители и преподаватели от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

            Поставен е фокус и върху инициативите свързани с кариерното развитие на учениците, в рамките на които са интегрирани дейности с ключови за Стопанския факултет бизнес партньори. Сред тях е участие на ученици от единадесети и дванадесети клас в хакатона на Американската търговска камара в България, организиран в партньорство със Стопанския факултет на СУ и Технически университет – София. Осем ученици с интереси в областта на бизнеса разработват решения по реални казуси, предоставени от компании-членки на Американската търговска камара в България. Ментор на учениците от страна на СУ е доц. д-р Боряна Пелова – директор на магистърска програма „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“ и координатор на дейностите между Стопанския факултет и гимназията.

            Стопанският факултет на СУ в партньорство с Филиала на СУ в гр. Бургас подкрепят развитието на млади таланти чрез интегрирана поредица от инициативи. Сред първите успешни съвместни проекти е кариерният форум в гр. Бургас, провел се през пролетта на 2023 г. В рамките на форума участващите ученици получиха професионално кариерно ориентиране и се запознаха с многообразие от възможности за успешна кариерна реализация. Работата по утвърждаване и развитие на форматите за кариерна подкрепа на ученици е сред приоритетите на двете страни.

Коментари