Доц. Боряна Пелова е сред номинациите за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Доц. д-р Боряна Пелова, един от инициаторите за превръщане на бургаската гимназия по компютърно програмиране в лицей към Софийския университет е номинирана за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България. В престижната класация доц. Пелова влиза като международно утвърден професионалист с многогодишен опит в областта на изкуствения интелект. Тя е лидер на AI-направлението в Стопанския факултет на СУ, дългогодишен ръководител на кариерния център и координатор на сътрудничеството с Coding Burgas. 



От 2023 година доц. Пелова посвещава значителна част от времето си в активна дейност по създаване на синергия училище-университет-бизнес, която да скъси разстоянието между теоретичната подготовка на учениците, студентите и пазара на труда. Дейностите в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас, свързани с менторство, подготовка за национални и международни състезания, създаване на иновативни учебни практики определя като кауза.

Доц. Пелова има ключова роля за развитието на иновативна магистърска програма "Изкуствен интелект за бизнес и финанси" като неин академичен директор. Ръководи и участва в редица изследователски проекти, насочени към решаването на обществени предизвикателства като качеството на въздуха, предотвратяване на депресия, дигитализация на публичен сектор и МСП, финансова стабилност и др.

Номинацията на доц. Боряна Пелова може да бъде подкрепена чрез гласуване на следния линк: https://careershow.bg/indexes/it-influencers до 21 април 2024 г.





Коментари