Изложба "Македония в европейската етническа картография" гостува във филиала на СУ от 15 юли

Проф. Иван Илчев ще открие в Бургас изложбата "Македония в европейската етническа картография" (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.).

Тя включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на европейски картографи, но са включени и карти на автори от балканските страни, показващи разно­посочните им стремежи на полуострова. Организаторите на изложбата не са търсили неизвестни карти, а само таки­ва, които са публикувани в периодичния печат, в широко раз­пространени памфлети и в училищни атласи, тъй като те оказват силно въздействие върху обществените настроения и позволяват да се проследи какви са били основните нагласи към централната част на полуострова през периода среда­та на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.



Заповядайте на 15 юли 2024 г. (понедленик) в 18:00 ч. в Културен дом НХК, фоайето на етаж 2. Изложбата ще остане в Бургас до 26.07.2024 г.

Експозицията досега е показвана в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Националният исторически музей, Регионалната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив и столицата на Републиката Северна Македония, Скопие.

Проф. дин Иван Илчев  е ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, български историк, професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и негов ректор в два последователни мандата в периода 2007 – 2015 г., член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г., член на съвместната българо - македонска комисия за общото минало. 

Коментари