В бургаския филиал на СУ гостува изложбата "Македония в европейската етническа картография"

Изложбата "Македония в европейската етническа картография" (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.), подготвена от ЦВП „Наследство БГ“ съвместно с ГЕОПАН гостува в бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с подкрепата на Община Бургас. Експозицията е разположена в Културен дом НХК, фоайе (ет.2) и включва  40 табла с  карти, съставени от някои от най-добрите специалисти в етнологията и картографията от периода.



Събитието откри чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на ЦВП „Наследство БГ“ в присъствието на десетки гости, сред които и бургаски общественици. Изложбата ще ще остане в Бургас до 26 юли 2024.



Eтнографските карти, включени в изложбата са най-вече на европейски картографи, но сред тях има и карти на автори от балканските страни, показващи разнопосочните им стремежи на полуострова. Организаторите на изложбата не са търсили неизвестни карти, а само такива, които са публикувани в периодичния печат, в широко разпространени памфлети и в училищни атласи, тъй като те оказват силно въздействие върху обществените настроения и позволяват да се проследи какви са били основните нагласи към централната част на полуострова през периода среда­та на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.



"Един от показаните тук примери е от училищен атлас, издържал над 100 издания в Германия, а друг - някъде около 10-15 издания в САЩ", уточни проф. Илчев в рамките на откриването на събитието и допълни, че авторите на изложбата са се ограничили до периода, в който картите са използвани сравнително по-малко в националните пропаганди. 

Картите от изложбата ще бъдат включени и в голям двуезичен атлас

Подготовката на изложбата отнема 4 години. Преди Бургас експозицията е показвана в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Националният исторически музей, Регионалната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив и столицата на Републиката Северна Македония, Скопие.

Проф. дин Иван Илчев  е ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, български историк, професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и негов ректор в два последователни мандата в периода 2007 – 2015 г., член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г., член на съвместната българо - македонска комисия за общото минало.






Коментари