Първа публична лекция на проф. Гергана Петкова в бургаския филиал на Софийския университет

 

Проф. Гергана Петкова – Декан на Факултета по класически и нови филологии гостува в бургаския филиал на Софийския университет с публична лекция на тема: Японската рецепта за успех - от извора на дзен до тоталното управление на качеството.

Учебната аудитория на филиала се оказа тясна за всички, които искаха да потърсят отговори на въпроси свързани с връзката между духовните постижения и икономическия напредък и използването на японския опит за подобряване резултатите на индивидуално и институционално ниво. На лекцията, организирана от Филиал – гр. Бургас и Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, присъстваха заместник-кметът по образование на Община Бургас Михаил Ненов, директорът на филиала проф. д-р Теодор Седларски, студенти и представители на широката обществнеост, най-малкият сред тях на 8 години.



В приветствието си към аудиторията зам.- кметът по образование Михаил Ненов подчерта значимостта на Центъра за източни езици и култури при СУ за интелектуалното и академично развитие и изрази надежда за още публични събития от този характер в Бургас, предвид интереса, който провокират.



Публичната лекция започна с тълкуване на картината на  японския художник Хокусай - „Голямата вълна край Канагава“, продължи със запознаване с най- интересните факти за страната на изгряващото слънце и основните принципи на японския успех, за да премине в дълга дискусия, търсене на отговори и споделяне на личен опит.

Присъствието на Факултета по класически и нови филологии в бургаския филиал на Алма Матер продължава и в следващите две седмици с курс по японски и език и култура за ученици от 7 до 12 клас. Курсът се провежда за втора година при голям интерес от страна на младите хора в Бургас. 

Коментари